ST LOUIS - Het Amerikaanse ministerie van Financiën is er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken met de schuldeisers van de noodlijdende autofabrikant Chrysler.

Daardoor is de kans zeer groot dat Chrysler donderdag uitstel van betaling aanvraagt. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

De Amerikaanse overheid had de schuldeisers woensdag 2,25 miljard dollar (1,7 miljard euro) geboden om een schuld van bijna 7 miljard dollar (5,3 miljard euro) af te kopen. De meerderheid van de 46 crediteuren ging daar volgens de krant echter niet mee akkoord.

Crediteuren

''We weten nog niet of het gaat lukken'', zei Obama woensdag op een bijeenkomst in St. Louis.

''Een van de vragen is nu of de mensen achter het geld ook offers willen brengen'', aldus de president. De werknemers hebben volgens hem enorme offers gebracht.

''We weten het nog niet, er zijn nog onderhandelingen gaande.''

Faillissement

Donderdag loopt de deadline voor Chrysler af om met een reddingsplan te komen en een faillissement af te wenden.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zou inmiddels een regeling hebben getroffen met de grootste schuldeisers van Chrysler om een schuld van 6,9 miljard dollar (5,2 miljard euro) weg te strepen tegen 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) in contanten.

Overeenkomst

Maar alle geldschieters moeten daar nog mee akkoord gaan.

Verder moeten de werknemers nog stemmen over een overeenkomst die zondag werd gesloten met de vakbond United Auto Workers en zal duidelijk moeten worden of de Italiaanse autoproducent Fiat in Chrysler stapt.