AMSTERDAM - Chipmachinefabrikant ASML was na een ochtend handelen de grootste verliezer op de effectenbeurs in Amsterdam. Het aandeel daalde 6,12 procent naar 21,17 euro. De AEX-index stond woensdag aan het eind van de ochtend met 488,93 punten op een verlies van 1,06 procent. Dat is een daling van 5,22 punten.

ASML leed het grootste verlies in de belangrijkste graadmeter van het Damrak. Het bedrijf maakt donderdag voorbeurs de jaarcijfers bekend. ASML staat onder druk door de bekendmaking van de Amerikaanse branchegenoot Intel minder te gaan investeren in het komende jaar. Technologiezwaargewicht Intel kwam dinsdag na sluiting van Wall Street met de jaarcijfers. Bekijk video

De mededeling van Intel zette de hele technologiesector op verlies. In de onderste regionen van de AEX-fondsen stonden ook Philips, Getronics, Versatel en kabelaar UPC.

ABN Amro

ABN Amro maakte woensdag bekend dat duizenden mensen vrijwillig bij de bank vertrekken. Veel invloed had het bericht niet op de koers van de bankier, het aandeel daalde nog geen procent naar ,70 euro. Door de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij het bedrijf gaan 6673 werknemers met een flinke vertrekpremie uit vrije beweging weg.

De toonaangevende AEX-index kende rond het middaguur weinig stijgers. Alleen Ahold wist iets meer dan een half procent winst te pakken. Wolters Kluwer en Gucci stegen nog geen kwart procent.

Midkap

In de MidKap-index was het beeld ook niet echt zonnig. Grootste stijger was Vodafone Libertel met een winst van 1,32 procent naar ,95 euro. Onderaan de lijst stond CMG met achterstand op de andere middelgrote fondsen. De automatiseerder verloor 5,6 procent naar ,88 euro.

Laurus voelde waarschijnlijk nog de naweeën van het bericht dinsdag dat het supermarktconcern een miljoenenclaim aan zijn broek heeft van de leveranciers van Spaanse vestigingen. Laurus ontkende later een dagvaarding te hebben ontvangen. Het aandeel daalde tot het middaguur met 3,71 procent naar 4,67 euro.