UTRECHT - De Franse bank BNP Paribas is na een moeizame strijd de eigenaar van driekwart van Fortis Bank. Woensdag stemden ook de aandeelhouders in Nederland in met de verkoop van delen van het concern aan BNP Paribas.

Op een aandeelhoudersvergadering in Utrecht werd voor 77,65 procent van de aangemelde aandelen een voorstem uitgebracht. Een dag eerder werd in Gent al voor 72,9 procent voor gestemd.

De verkoop van het Belgische deel van Fortis aan de Franse bank kan daarmee doorgaan.

Gevolgen

Door de goedkeuring houdt wordt een kwart van de Belgische verzekeringstak van Fortis overgenomen door Fortis Bank. De meest risicovolle gestructureerde beleggingen van Fortis Bank worden ondergebracht in een apart vehikel.

De Fortis-holding wordt een verzekeringsbedrijf met een meerderheid in de Belgische verzekeringsactiviteiten en een aantal internationale verzekeringsonderdelen. Het ooit zo fiere Fortis neemt deze ingrijpende maatregelen nadat het een zware tijd heeft doorgemaakt.

Het concern vertilde zich aan de overname van ABN Amro tijdens de wereldwijde crisis. Vervolgens werd het concern opgesplitst en verdeeld door de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid. Het aandeel kelderde en is momenteel minder dan 2 euro waard.

Boze beleggers

Boze beleggers verzetten zich fel tegen de verkoop. De bijeenkomst van dinsdag in het Belgische Gent ontspoorde onder aanvoering van de advocaat Mischaël Modrikamen.

Op de vergadering, waar bijna vierduizend aandeelhouders bijeengekomen waren, probeerden tegenstanders hun gram te halen.

De tegenstanders willen dat Fortis zelfstandig blijft. Zij vrezen dat hun aandelen nog verder in waarde dalen. Ook nationale sentimenten ('Geen uitverkoop aan Parijs') spelen een rol. In tegenstelling tot de ontspoorde vergadering in het Belgische Gent verliep de bijeenkomst in Utrecht rustig.

Juridische stappen

Wat boze aandeelhouders nog rest is het nemen van juridische stappen. Zo hebben onder meer advocaat Mischaël Modrikamen en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al laten weten een juridische strijd niet uit de weg te gaan.

Modrikamen gaf dinsdag aan dat hij verschillende mogelijkheden ziet om zijn juridisch gelijk te halen. De VEB richt zich vooral op de Nederlandse overheid, die volgens de beleggersclub te weinig heeft betaald voor de overgenomen delen van Fortis.

''De Nederlandse staat heeft Fortis met de rug tegen de muur gezet en met het mes op de keel laten tekenen'', zei VEB-voorman Jan Maarten Slagter.