UTRECHT - De 15.000 werknemers in de hoveniersbranche hebben ingestemd met een nieuwe cao die hun hoogstwaarschijnlijk koopkrachtverlies oplevert.

Zij krijgen per 1 januari 2010 0,6 procent meer loon. Omdat zij dan ook 0,2 procent gaan bijdragen aan het scholingsfonds, blijft er van de loonsverhoging maar 0,4 procent over. Dat is minder dan de verwachte inflatie.

Monique Daamen van FNV Bondgenoten erkent dat het een mager resultaat is. Het scholingsfonds in de sector kampt echter met een groot tekort.

Afgesproken is dat werkgevers hun bijdrage daaraan verhogen van 0,3 naar 0,5 procent. De werknemers gaan er voor het eerst aan meebetalen. ''We moeten nu door de zure appel heenbijten'' aldus Daamen.

Economische crisis

Tot nu toe heeft de sector nog niet al te veel last van de economische crisis. De opdrachten lopen wel terug, aldus Daamen. Zij verwacht dat vooral grote bedrijven gevolgen zullen ondervinden.

Buiten de cao om hebben werkgevers en vakbonden afspraken gemaakt over een 'transferpunt' waar vacatures en overtollig personeel in de sector centraal worden aangemeld.

Dat moet ertoe bijdragen dat mensen die hun baan verliezen, aan het werk geholpen kunnen worden bij bedrijven die personeel nodig hebben.