EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP is in de eerste drie maanden van dit jaar diep in de verliezen beland. De onderneming uit Eindhoven boekte een nettoverlies van 568 miljoen dollar (430 miljoen euro).

Het bedrijfsresultaat van de onderneming was eveneens negatief: 71 miljoen dollar tegen een winst van 183 miljoen dollar een jaar eerder.

NXP lijdt zwaar onder de malaise in de chipindustrie. De omzet van de voormalige chipdochter van Philips daalt al geruime tijd.

Afgelopen kwartaal kwam de omzet uit op 702 miljoen dollar (532 miljoen euro) tegen ruim 1,5 miljard dollar een jaar eerder. De benuttingsgraad van de machines zakte van 87 procent naar 36 procent. Dit betekent dat een groot deel van de productiecapaciteit niet wordt gebruikt.

Verbetering

Bijna alle belangrijke Nederlandse bedrijven in de chipindustrie hebben het afgelopen kwartaal forse omzetdalingen en verliezen moeten incasseren. Chipmachinefabrikant ASML meldde eerder deze maand een verlies van 117 miljoen euro.

Toeleveranciers als ASMI en Besi doken voor respectievelijk 23 miljoen en 7 miljoen euro in het rood. NXP verwacht wel verbetering in het tweede kwartaal. De omzet kan met 10 tot 25 procent gaan stijgen in vergelijking met het eerste kwartaal, vooral doordat afnemers voorraden weer aanvullen.

Reorganisatie

De fabrikant ziet echter geen fundamentele opleving van de chipmarkt. De economie blijft erg zwak, zo merkt de directie op. ''Het is nog steeds erg onduidelijk hoe het marktsentiment zich de rest van het jaar ontwikkelt.''

Om kosten te besparen heeft NXP vorig najaar een reorganisatie in gang gezet, waarbij duizenden banen verloren gaan. Het bedrijf verklaarde woensdag dat de reorganisatie meer besparingen zal opleveren dan verwacht.

Philips heeft nog een belang van bijna 20 procent in NXP, dat verder in handen is van investeerders. De chipfabrikant is een belangrijke werkgever in Nijmegen, waar chips worden ontwikkeld en geproduceerd.