APELDOORN - Uitgeversconcern Wegener waarschuwt voor verontrustende vooruitzichten voor het bedrijf. De Apeldoornse uitgever voorziet geen verbetering in de zwakke economische omstandigheden en de daardoor kelderende advertentievolumes.

Wegener, uitgever van onder meer De Gelderlander en BN/De Stem, hield in 2008 onder de streep 11,3 miljoen euro over, aldus het bedrijf woensdag.

Een jaar eerder was dat nog 32,5 miljoen euro. De omzet steeg ten opzichte van 2007 met 2,2 procent tot 693,3 miljoen euro.

De nettowinst werd gedrukt door reorganisatiekosten. Wegener trok vorig jaar 48,1 miljoen euro uit om de kosten binnen de organisatie te verlagen. Eind 2008 was het aantal voltijdsbanen met 300 teruggebracht in vergelijking met 2007.

Personeelsadvertenties

In bijna al zijn onderdelen had Wegener last van kelderende advertentie-inkomsten. Bij de regionale dagbladen viel vooral de vraag naar personeelsadvertenties terug.

Daarnaast waren er ook minder mensen met een abonnement op een van de Wegener-dagbladen. De totale oplage daalde 2,5 procent. Alleen de huis-aan-huismedia deden het goed.

AD NieuwsMedia

Bij AD NieuwsMedia, de joint venture van PCM en Wegener, daalde de omzet 5,8 procent. Ook het operationele resultaat zakte terug.

Wegener liet vorige week weten zijn belang van 37 procent te verkopen aan PCM, dat de andere aandelen al in handen heeft. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Mecom

Voor Wegener zijn verder de onderhandelingen die grootaandeelhouder Mecom voert met de banken over een lopende kredietfaciliteit belangrijk. Mecom heeft ruim 85 procent van Wegener in bezit.

Als Mecom er niet uitkomt met zijn banken bestaat formeel de mogelijkheid dat ook Wegener wordt aangesproken. Daarmee zouden de bankschulden direct opeisbaar kunnen worden. Wegener had eind 2008 een schuld van 150,5 miljoen euro.

Een jaar eerder was dat nog 165,8 miljoen euro.