RIJSWIJK - De grote Nederlandse reisorganisaties TUI Nederland, Thomas Cook en Oad geven reizigers naar Mexico de mogelijkheid hun vakantie gratis om te boeken naar een andere bestemming.

Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Het besluit volgde op een aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie raadt Nederlanders wegens de uitbraak van varkensgriep af naar Mexico te gaan als dat niet echt nodig is.

Volgens een woordvoerster van TUI gaan de komende twee vluchten naar Mexico wel door. De reisorganisatie vliegt twee keer per week naar het Mexicaanse Cancun met de eigen luchtvaartmaatschappij ArkeFly.

De vluchten van woensdag en zaterdag gaan in elk geval door, maar reizigers die nu liever niet naar Mexico vliegen mogen hun reis gratis omboeken. Dat geldt voor reizigers die een reis op woensdag 29 april of zaterdag 2 mei hebben geboekt.

Schrappen

Moedermaatschappij TUI Travel besloot dinsdag alle vluchten naar Cancun vanuit het Verenigd Koninkrijk voor de komende zeven dagen te schrappen in verband met de uitbraak van varkensgriep.

TUI Nederland wil zover nog niet gaan. Volgens de woordvoerster is de situatie in Groot-Brittannië anders, nu daar een paar ziektegevallen zijn opgedoken.

Omboeken

Ook Oad biedt hun klanten komende week de mogelijkheid de reis naar Mexico om te boeken naar een andere bestemming.

Het gaat om vierhonderd tot vijfhonderd passagiers wekelijks naar Cancun. Verder zijn er zo'n veertig tot vijftig mensen die een rondreis maken. ''Die laatste groep krijgt de mogelijkheid de reis om te boeken naar een andere datum'', aldus een woordvoerder.

Gebruik

Overigens zijn er tot nu toe weinig passagiers die van de mogelijkheid om te boeken gebruik maken. Bij zowel TUI als Oad gaat het merendeel van de reizigers gewoon naar Mexico.

Bij Thomas Cook geldt de omboeking voorlopig tot en met 4 mei. Bij deze reisorganisatie was nog niet bekend hoeveel reizigers er gebruik van maken.