BRUSSEL - Er komt een verbod op de commerciële handel in zeehondenbont binnen de EU. Volgens Europarlementariër Toine Manders (VVD) zijn alle betrokken partijen het hier dinsdag over eens geworden.

Er komen wel enkele uitzonderingen op de regel. Zo mag de Inuitbevolking op de traditionele manier op zeehonden blijven jagen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Ook mogen zij onder strikte voorwaarden bont en bontproducten in de EU blijven verkopen.

Verder kan volgens het akkoord nog wel doorvoer van bont via Europa plaatsvinden. Dat betekent dat bijvoorbeeld Canadees zeehondenbont via een Europese luchthaven naar China vervoerd kan worden.

Een laatste uitzondering is er voor bijproducten afkomstig van kleinschalige zeehondenjacht in het kader van natuurmaatregelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kunstobjecten gemaakt van bont van zeehonden, die gedood werden omdat ze het natuurlijke evenwicht verstoorden, aldus Manders.

De Europese Commissie gaat nu controlemaatregelen uitwerken. Europarlementariër Manders is redelijk tevreden met de uitkomst. Liever nog had hij een totaalverbod op de handel in zeehondenbont gezien. In Nederland en België bestaat zo'n verbod al sinds 2007.