AMSTERDAM - Bedrijven die willen weten hoe zij hun producten het beste in opkomende markten kunnen positioneren, kunnen daarvoor aankloppen bij staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA).

In verband met de economische crisis heropent de bewindsman tijdelijk de subsidieregeling voor haalbaarheidsstudies in het buitenland, zo maakte hij dinsdag bekend.

Bedrijven worden met deze regeling financieel ondersteund bij het onderzoek hoe zij hun producten en investeringen het beste in de markt kunnen zetten.

Terugval

"Het is gelet op de crisis en vanwege het belang van opkomende markten op de lange termijn juist nu extra belangrijk om ons gezicht te laten zien in opkomende markten", aldus Heemskerk.

De crisis leidt tot een terugval van de Nederlandse export. Bedrijven kunnen daarom wel een steuntje in de rug gebruiken, meent de staatssecretaris.

Subsidieregeling

De bewindsman heeft dit jaar drie miljoen in kas voor de subsidieregeling en volgend jaar is anderhalf miljoen beschikbaar.

Hij wijst erop dat met deze bedragen mogelijk tot honderd miljoen euro aan export voor het Nederlandse bedrijfsleven kan worden gerealiseerd.

De subsidie voor haalbaarheidsstudies bestond tot vorig jaar, maar werd afgeschaft na een hervorming van de verschillende regelingen binnen het ministerie.