AMSTERDAM - De meevallende kwartaalwinst van automatiseerder CMG was donderdag een positieve uitzondering op de beurs in Amsterdam. Het aandeel stond na een uur handelen bijna 12 procent hoger op 1,15 euro.


Bekijk video

Het aandeel was de enige stijger van de 24 aandelenfondsen in de AEX. De index stond tegen tien uur bijna 7 punten (1,7 procent) lager op 370 punten. De beursgraadmeter reageerde daarmee op de koersdalingen in New York een dag eerder en op de bekendmaking van kwartaalcijfers van supermarktconcern Ahold.

ASML

Het aandeel Ahold stond een uur na opening bijna 2,5 procent lager op 17,56. Ahold meldde voorbeurs een kwartaalverlies van bijna 200 miljoen euro. Ahold was niet de grootste daler van de AEX. Dat was chipmachinefabrikant ASML (4,5 procent op 10,65 euro), gevolgd door kantoorinrichter Buhrmann (3 procent lager op 7,35 euro).

Frans Maas

Bij de kleinere bedrijven scoorde transporteur Frans Maas. Het aandeel sprong 8 procent omhoog, toen bekend werd dat de omzet licht is gestegen. Frans Maas is ook optimistisch over het resultaat in de komende periode.

Elders in Europa waren de beurzen onder invloed van Wall Street eveneens lager. Parijs was 1,3 procent in de min. Frankfurt was 0,9 procent lager en Londen gaf 0,6 procent prijs.

De verzekeringssector kreeg een tik nadat de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re een forse daling van zijn halfjaarwinst had bekendgemaakt. Het Zwitserse concern raakte bijna 10 procent van zijn koers kwijt. Voor de Duitse herverzekeraar Munich Re, dat later op de dag met resultaten komt, leverde dat een koersdaling op van 2,7 procent.

Een afwaardering van de chipsector door Morgan Stanley zette de technoaandelen op verlies. Deze sector had het al zwaar te verduren door slechte berichten van eerder deze week. De Duitse halfgeleiderproducent Infineon kreeg bovendien een verlaging van het koersdoel voor zijn kiezen, met als gevolg een koersdaling van procent.

De euro was wat hoger. Donderdagmorgen noteerde de Europese munteenheid een koers van 0,9850 dollar. De slotkoers van woensdag bedroeg 0,9820 dollar. Tegenover het pond sterling was de euro onveranderd op 0,6390.