GENT - De Belgische advocaat Mischaël Modrikamen heeft dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Fortis in Gent opgeroepen de vergadering uit te stellen.

Een overgrote meerderheid van de ruim drieduizend aandeelhouders liet blijken in te stemmen met die oproep. Het bestuur heeft echter besloten de rumoerige en chaotische vergadering door te laten gaan.

Voorzitter Jozef De Mey van Fortis antwoordde in eerste instantie dat hij pas na de vergadering bereid is voor de rechter te verschijnen.

Boe-geroep

De uitspraak van De Mey kon rekenen op boe-geroep. De aanwezige aandeelhouders, vooral beleggers die de Fortis-aandelen al lang in hun bezit hebben, vinden het niet eerlijk dat ook nieuwe aandeelhouders kunnen stemmen over de verkoop van delen van Fortis.

Vervolgens werd overgegaan tot een pauze, zodat de bestuursleden overleg konden plegen met de juristen van Fortis. De Mey zei na terugkeer dat dinsdag zoals afgesproken wordt gestemd over alle agendapunten. Aandeelhouders reageerden afkeurend en riepen onder meer 'non, non, non'.

Chaos

De aandeelhoudersvergadering van Fortis in de Flanders Expo in Gent is dinsdag ontaard in een chaos. De aandeelhouders waren opgestaan van hun plaatsen, riepen om het aftreden van bestuursleden en gooiden schoenen, munten en stemkastjes naar het bestuur.

De vergadering is voor korte tijd geschorst geweest, maar rond 12.20 uur weer begonnen.

De ophef ontstond toen de Belgische advocaat Mischaël Modrikamen aan het woord was. Hij wil dat de aandeelhouders op de vergadering stemmen over schorsing van het stemrecht van een deel van de aandeelhouders.

Niet ontvankelijk

Een rechtbank in Brussel verklaarde Modrikamen dinsdagmorgen niet ontvankelijk in zijn vordering.

''De vergadering blijft de laatste rechter'', aldus Modrikamen. Het Fortis-bestuur deelt die mening niet. ''Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter moet u teruggaan naar de rechter'', aldus voorzitter Jozef De Mey.

Schoenen

Vervolgens scandeerden aandeelhouders ''démission, démission, démission'', het Franse woord voor ontslag. Nadat er met schoenen naar de bestuursleden werd gegooid, verzamelden veiligheidsmensen zich om de bestuurstafel.

''Niks meer gooien'', riep De Mey, die een aantal keren moest wegduiken. Vervolgens schorste hij de vergadering.

Rechtbank

De Mey benadrukte toen hij weer terugkwam dat er is geoordeeld door de rechtbank en dat er niet wordt gestemd over de vordering van Modrikamen. Gefluit en boe-geroep uit de zaal volgde. Bovendien blijven de aandeelhouders roepen om het ontslag van het bestuur.

De beleggers kunnen zich dinsdag opnieuw uitspreken over de verkoop van Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas. In februari wezen ze tijdens een zeer rumoerige vergadering de transactie met een nipte meerderheid af.

Uiterste

''Dit is de vierde keer in zeer korte tijd dat we hier bij elkaar zijn'', zei De Mey bij aanvang van de vergadering. ''Wij zijn opnieuw met zeer velen en wij hebben opnieuw het uiterste moeten doen om een geschikte locatie te vinden.'' Ruim drieduizend aandeelhouders wonen de vergadering bij.

De uitkomst van de stemming is onzeker, al lijkt de kans op een ja groter dan in februari. Ook degenen die hun Fortis-aandeel verwierven na de opsplitsing van het concern afgelopen najaar mogen deze keer stemmen. De aanwezige aandeelhouders zijn vooral tegenstanders van de transactie en vinden het niet eerlijk dat de nieuwe aandeelhouders ook mogen stemmen.