AMSTERDAM - Telecomconcern KPN begint ook de pijn te voelen van de economische recessie. Het bedrijf gaat daarom extra bezuinigen om de winst op peil te houden.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zei dinsdag bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal dat de recessie nu ''duidelijk voelbaar'' is op de zakelijke markten.

Er komen minder orders binnen dan verwacht en bedrijven willen opnieuw onderhandelen over bestaande contracten.

Op de consumentenmarkt blijft KPN naar eigen zeggen goed presteren. Klanten stappen niet over naar goedkopere abonnementen en concurrerende prijsvechters, aldus het bedrijf.

Toch krijgt KPN ook op deze markt te maken met economische neergang doordat klanten minder reizen. De inkomsten uit mobiel bellen in het buitenland dalen daardoor.

Gratis mobieltjes

KPN gaat bij de consumententak onder meer bezuinigen door de kosten omlaag te brengen bij het aantrekken van nieuwe klanten. ''Wij zullen minder strooien met gratis mobieltjes'', zei Scheepbouwer.

Nieuwe prijsverhogingen zijn niet voorzien, aldus de topman. KPN verhoogde onlangs sommige tarieven en heeft net als andere telecomaanbieders weer aansluitkosten ingevoerd bij het afsluiten van een nieuw abonnement.

Tijdelijke arbeidskrachten

KPN zet ook in op het terugdringen van het inhuren van adviseurs en tijdelijke arbeidskrachten en op het verkorten van projecten. De tarieven van freelancers zijn begin dit jaar al met 20 procent teruggebracht.

In totaal wil het concern 100 miljoen euro extra besparen. Eind vorige maand werden al maatregelen aangekondigd bij ICT-dochter Getronics, die op jaarbasis 60 miljoen euro moet opleveren. Daarbij gaan bij Getronics 1400 banen verloren, waarvan zevenhonderd in Nederland.

De KPN-top maakte dinsdag duidelijk dat behoud van de winstgevendheid de prioriteit is. De omzetdoelstelling voor volgend jaar wordt daarom aangepast.

Strategisch plan

KPN meldde in februari vorig jaar in een strategisch plan voor 2010 te mikken op een jaaromzet van ruim 15 miljard euro. Afgelopen jaar bleef de grootste telecomaanbieder van Nederland steken op 14,6 miljard dollar. Dit jaar wordt een stabiele omzet verwacht. Voor volgend jaar is nu een lichte groei voorzien.

In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde KPN al een omzet die nagenoeg gelijk is aan vorig jaar. De inkomsten uit voortgezette activiteiten bedroegen 3,38 miljard euro. De nettowinst daalde van 334 miljoen naar 317 miljoen euro.