ING wil af van staatssteun

AMSTERDAM - De ING Groep wil graag af van zijn afhankelijkheid van staatssteun. De bank is van plan de schuld aan de Nederlandse staat terug te betalen 'met de kleinst mogelijke impact voor aandeelhouder'.

Dat zei waarnemend chief executive officer Eric Boyer van ING maandag tijdens de jaarvergadering van het financiële concern. Een tijdpad voor de terugbetaling gaf de ING-bestuurder niet.

ING ontving in vorig najaar tien miljard euro aan staatskapitaal en liet begin dit jaar tientallen miljarden aan risico's op beleggingen overnemen door de Nederlandse regering.

Verkopen

Jan Hommen, voorzitter van de raad van commissarissen en beoogd bestuursvoorzitter zei dat ING geen bedrijfsonderdelen tegen 'ramsjprijzen' gaat verkopen.

ING gaat de komende jaren tien tot vijftien onderdelen verkopen, als onderdeel van het nieuwe streven om de wijd vertakte bank en verzekeraar 'terug naar de basis' te brengen.

Speculatie

Terugblikkend op de crisis na het faillissement van Lehman Brothers in september 2008, zei waarnemend chief financial officer Koos Timmermans, tevens chief risk officer, dat werd besloten een beroep te doen op staatskapitaal, nadat sprake bleek van 'grote speculatie tegen ING' in de markt.

Na de injectie in oktober door de Britse en Amerikaanse regeringen van honderden miljarden in hun banksystemen, keek de markt met argusogen naar de grotere financiële spelers uit kleinere landen, zoals ING, lichtte Timmermans toe. Dit leidde tot grootscheepse speculatie tegen het fonds.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie