Doemscenario voor zelfstandig Essent

ARNHEM - Energiebedrijf Essent heeft maandag in een uitgebreide reactie op de negatieve stemming in Provinciale Staten van Noord-Brabant over de verkoop aan het Duitse RWE, een heus doemscenario voor de aandeelhouders en werknemers geschetst.

Om als zelfstandig bedrijf te kunnen investeren in leveringszekerheid, duurzaamheid en efficiency moet Essent gaan lenen en winst inhouden, waarschuwt het bedrijf.

''Essent ontkomt er niet aan de dividendpolitiek ter discussie te stellen'', aldus een verklaring.

Aandelen

Over 2008 krijgen de aandeelhouders van Essent (provincies en gemeenten) nog meer dan 400 miljoen euro uit de winst.

Het is volgens Essent nog maar de vraag of de gemeenten en provincies hun aandelen mogen houden in de riskante commerciële onderneming die het productie- en leveringsbedrijf wordt.

Eenmalige kans

Een zelfstandig Essent moet de broekriem aanhalen en het is onzeker of de 8000 werknemers allen hun baan houden. Essent herhaalt dat de 9,3 miljard euro die het Duitse RWE heeft geboden een eenmalige kans is die nooit meer overtroffen zal worden.

Twijfels die bestaan over de garanties dat de Duitsers bij Essent blijven investeren in duurzame energie zijn ongegrond, aldus het bericht. ''Deze concrete afspraken zijn in een contract vastgelegd.''

Essent concludeert dat samengaan met RWE de enige optie is en er geen alternatief is.

SP

De SP-fractie in de Tweede Kamer reageerde ontstemd op het sombere toekomstbeeld dat Essent schetst. Kamerlid Paulus Jansen beticht de onderneming van bangmakerij.

Hij vindt de verklaring van Essent ''de leiding van het grootste Nederlandse energiebedrijf onwaardig''.

Jansen bestrijdt dat Essent als zelfstandig energiebedrijf onvoldoende slagkracht zou hebben voor de benodigde investeringen.

Hij stelt dat internationaal onderzoek heeft uitgewezen dat ondernemingen als Essent exact de juiste omvang hebben voor een gezond energiebedrijf.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie