DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) gaat 'nauwlettend volgen' of het salaris van de beoogde nieuwe Aedes-topman Marc Calon beneden de 150.000 euro bruto blijft.

En hoewel hij juridisch geen poot heeft om op te staan, zal de vereniging van woningcorporaties hem op haar weg vinden als het salaris toch hoger uitvalt.

Dat zei de bewindsman woensdagavond laat tijdens een spoeddebat in een over de hoogte van het salaris nog steeds zwaar verontwaardigde Tweede Kamer.

Calon

''Ik ben een niet onbelangrijke gesprekspartner die de hele Kamer achter zich weet'', aldus Van der Laan.

Het is overigens niet zeker of Calon wel de nieuwe voorzitter van Aedes wordt. De leden van de vereniging stemmen daar donderdag over. Sommige Kamerleden vinden dat hij zich maar beter kan terugtrekken, omdat hij toch al ongeloofwaardig zou zijn.

Marc Calon zou aanvankelijk een honorarium van 2 ton voor drie dagen werk per week krijgen, maar ging vorige week na een gesprek met Van der Laan akkoord met een dienstverband voor drie dagen per week voor een bruto jaarsalaris van 150.000 euro.

Balkenende-norm

Ook zal Calon bij vertrek bij Aedes geen beroep doen op enige beëindigingvergoeding en is hij bereid om over vier jaar, mocht hij dan worden herkozen, zijn arbeidsovereenkomst aan te passen aan de op dat moment geldende norm voor corporatiedirecteuren.

De Kamer wil die onder de Balkenende-norm krijgen, de minister heeft een wetsvoorstel beloofd.

De Kamer was niet erg onder de indruk van het resultaat van het overleg tussen Van der Laan en Calon, beiden PvdA. Het maakt eigenlijk weinig uit.

Kritiek

''Wie houdt wie voor de gek?'', vroeg de VVD zich af. ''Creatief boekhouden om een rad voor de ogen te draaien'', aldus GroenLinks. ''Een nepdeal'', oordeelde de PVV. ''Lood om oud ijzer'', klaagde het CDA. ''Volksverlakkerij'', riep Rita Verdonk.

Van der Laan leek wat in zijn wiek geschoten. ''Nou, dat ik het nog zo ver kon schoppen'', schamperde hij.

Onder de huidige omstandigheden kon hij niets meer doen dan vragen om een aanpassing.

''Ik kan ermee leven vanwege mijn onvermogen om in te grijpen.''

Van der Laan is het echter helemaal eens met de Kamer die vindt dat een man als Calon niet meer mag verdienen dan de minister-president. Hij komt kort na de zomer met een wetsvoorstel.

Volgens de SP is er geen tijd te verliezen: ''Iedere maand die verstrijkt, stroomt er meer fout volk binnen.''