UTRECHT - De vakbond FNV Bondgenoten heeft dinsdagochtend bij tien grote gemeenten actie gevoerd tegen de nieuwe bijstandswet. Met de actie wil de bond zijn protest tegen de Wet werk en bijstand luister bijzetten voor de behandeling van de wet later op dinsdag.

Volgens bestuurder A. Ossel van FNV Bondgenoten is een meerderheid van de medewerkers van de gemeentelijke sociale diensten het eens met het protest van de vakbond tegen de nieuwe wet. "In Groningen kwamen de medewerkers zelfs naar buiten om ons informatiemateriaal voor het personeel en de cliënten zelf te halen."

Beknibbelen op de extraatjes

FNV Bondgenoten wil dat werkgevers in de wet verplicht worden om mensen met een bijstandsuitkering aan een baan helpen. Daarnaast vreest de vakbond dat gemeenten gaan beknibbelen op de extraatjes die bijstandsgerechtigden krijgen. De bond eist ook dat de overheid gelijke rechten garandeert voor iedereen in de bijstand. " Rechtsongelijk dreigt, omdat iedere gemeente zijn eigen beleid voert", aldus de bond.

Volgens de Wet werk en bijstand krijgen gemeenten vanaf 1 januari een vast budget van het Rijk waarvan ze de bijstandsuitkeringen moeten betalen. Op dit moment neemt de overheid 75 procent van de kosten voor haar rekening.

Extra kosten

Als de gemeenten erin slagen veel bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen, hebben ze een financieel voordeel. Stijgt het aantal mensen in de bijstand echter, dan moeten de gemeenten de extra kosten uit eigen zak bijpassen.

De Tweede Kamer debateert tot en met donderdag met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken over de nieuwe wet. Ossel van FNV Bondgenoten riep op om woensdag vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer te blijven protesten tegen de nieuwe wet.