DEN HAAG - Personeel van particuliere ambulances heeft dinsdagochtend het Binnenhof in Den Haag afgegrendeld. De actie is een vervolg op eerdere protestacties. Volgens een van de initiatiefnemers betreft het een wilde actie, die niet door de vakbonden is georganiseerd. Om elf uur was het weer rustig.

Het ambulancepersoneel in de particuliere sector is boos omdat het langer moet werken dan de collega's in overheidsdienst. Het personeel in de publieke sector kan na de 55e verjaardag uittreden, terwijl de particuliere ambulancemedewerkers dan nog vier jaar moeten werken. De particuliere ambulances draaien daarom uit protest sinds 28 juli hoofdzakelijk zondagsdiensten.

"We willen gelijk worden behandeld als onze GGD-collega's", aldus H. Everhard, een van de actievoerders. Volgens de ambulancebroeder hebben twintig tot dertig ziekenwagens met loeiende sirenes de toegangen tot het Binnenhof voor auto's geblokkeerd. Voetgangers kunnen er nog wel in.

Sleutels

"We gaan de sleutels van de ambulances in een tas doen en deze in de Hofvijver gooien. Dan kan de politie ons alleen nog wegslepen. De acties zullen in elk geval tot het middaguur duren", aldus Everhard. De politie in Den Haag gaat overleggen met de actievoerders, aldus een politiewoordvoerder.

Met de actie wil het ambulancepersoneel in particuliere dienst zijn eisen bekendmaken bij de politiek. De actievoerders willen later dinsdag een petitie aan leden van de Tweede Kamer aanbieden. "We moeten tot dit soort acties overgaan omdat de werkgevers ons laten barsten."

Het ambulancepersoneel houdt de actie volgens Everhard buiten de vakbonden om omdat het een "onparlementaire actie" is, waar de bonden officieel niet achter kunnen staan. CNV Bedrijvenbond reageerde verrast op de wilde actie.

"Dit past niet in de strategie om met werkgevers tot een akkoord te komen. Op zich is er niets op tegen om de druk op werkgevers en betrokken organisaties als de ministeries op te voeren. Maar het is de vraag of dit de vorm is", aldus bestuurder A. Huizinga.