DE MEERN - De onzekere internationale omstandigheden hebben het aantal autovakanties in Nederland duidelijk doen stijgen. De reisbranche noteerde tot nu toe dit jaar een stijging van 10 procent van het aantal boekingen van autovakanties in eigen land in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Nederland is met 34 procent de populairste bestemming onder de autoreizen, vóór autovakantieland Frankrijk (marktaandeel 25 procent) en Italië (10 procent), zo blijkt uit de jongste statistieken die het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) dinsdag naar buiten bracht. België trok ook meer Nederlandse autovakantiegangers (marktaandeel 7 procent).

Het betreft boekingen tot 11 augustus. Autoreizen vormen bijna de helft (49 procent) van alle boekingen bij ANVR-touroperators. Niet in de cijfers meegenomen zijn de Nederlanders die op eigen houtje een bestemming zoeken.

Het totaal aantal vakantieboekingen van dit jaar staat op een min van 4 procent. De ANVR hoopt nog steeds op een goed najaar om op hetzelfde niveau als vorig jaar uit te komen. Het verbond rekent de maanden april tot en met oktober tot het zomerseizoen.

Het aantal vliegvakanties dat Nederlanders deze zomer hebben geboekt, is voorzichtig aangetrokken. Het aantal boekingen vertoont een daling van 5 procent in vergelijking met vorig jaar, maar dat is wel 1 procentpunt beter dan de voorgaande telling tot half juli. De winst is vooral te danken aan de vliegreizen naar Turkije.