SANTA CLARA - Intel, 's werelds grootste producent van chips voor de computerindustrie, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar aanzienlijk slechter gedraaid dan in dezelfde periode van . Maar de prestaties waren boven verwachting van analisten, vooral door de oplevende verkoop van pc's tijdens de feestdagen.

Het Amerikaanse bedrijf maakte dinsdag na de beurs bekend dat de omzet uitkwam op 7 miljard dollar. Dat is weliswaar eenvijfde minder dan in de laatste drie maanden van 2000 maar 7 procent meer dan in het voorafgaande derde kwartaal. De winst per aandeel kwam uit op 15 dollarcent tegen 38 dollarcent een jaar eerder.

De omzet over geheel 2001 kwam uit op 26,5 miljard dollar, 21 procent lager dan de 33,7 miljard dollar in 2000.

Barret

Voor het eerste kwartaal van dit jaar zullen de verkopen naar verwachting op hetzelfde peil zijn. Het bedrijf is volgens topman Craig Barrett van plan 5,5 miljard dollar te steken in nieuwe apparatuur en fabrieken. Intel doet dit omdat de meeste concurrenten daarvoor door de malaise in de chipsector geen middelen hebben.

Barrett wil de verkopen uitbreiden zodra de markt weer aantrekt. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling voert Intel op naar 4,1 miljard dollar waar dat vorig jaar nog 3,8 miljard was.