AMSTERDAM - De zorgpremies dreigen te verdubbelen, omdat de bezuinigingen die minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft ingeboekt volstrekt onvoldoende zijn om het gat op zijn begroting te dichten.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van berekeningen van adviesbureau Gupta Strategists.

Klink denkt vanaf 2011 2,4 miljard euro te kunnen bezuinigen. De helft komt uit een halvering van de zorgtoeslag, schrijft de krant, en de andere helft uit meer marktwerking in de ziekenhuiszorg en het verhuizen van chronisch zieken naar goedkopere huisartsenzorg.

Vergrijzing

Gupta stelt op basis van ramingen van het Centraal Planbureau dat de zorgkosten echter met 15,5 miljard euro stijgen, door de haperende economie, de vergrijzing en tegenvallende inkomsten.

Hierdoor zou een extra tekort van 8,8 miljard ontstaan, waardoor de bezuinigingen volgens het adviesbureau een druppel op een gloeiende plaat zijn.

Jaarlijkse verhoging van de premies op de basiszorgpolis met dertien procent zou de enige remedie zijn. Deze zouden dan stijgen van duizend euro nu naar achttienhonderd euro in 2014.

Spoedhulp

De Telegraaf schrijft maandag over een mogelijke oplossing. De krant stelt op basis van ingewijden dat Klink overweegt een eigen bijdrage in te voeren voor mensen die ten onrechte direct naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen gaan zonder eerst langs de huisarts te gaan.

Deze bijdrage zou kunnen oplopen tot enkele tientjes per keer. De minister zou willen dat de huisarts nog meer dan nu als een soort poortwachter fungeert. Klink kijkt daarnaast naar de salarissen van specialisten.

Mogelijk worden ook maagzuurremmers niet meer voor iedereen vergoed, evenals een consult bij de psycholoog.