RIJSWIJK - Het personeel van particuliere ambulances overweegt hardere acties te voeren om de eis voor een goede ouderenregeling kracht bij te zetten. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond zullen daar woensdagavond een besluit over nemen.

"Als dit een wedstrijd wordt om te kijken wie de langste adem heeft, zullen we de acties zo moeten organiseren dat de pijn meer bij de werkgevers komt te liggen", aldus FNV Bondgenoten-bestuurder T. Koningh. Het ambulancepersoneel in de particuliere sector zal in ieder geval tot aanstaande maandag volgens het zondagrooster werken.

Tegelijkertijd willen de vakbonden opnieuw met de werkgevers, verenigd in AmbulanceZorg Nederland (AZN), om de tafel gaan zitten. FNV en CNV hebben maandag met hun achterban overlegd over een voorstel van AZN. Volgens de CNV biedt "de brief wel wat openingen, maar is het te weinig concreet". Daarom zullen de bonden de werkgevers vragen om hun voorstellen deze week verder in te vullen.

Voldoende geld

AZN heeft toegezegd verder onderzoek te doen naar een goed ouderenbeleid. De vakbonden willen echter weten of er voldoende geld is om nieuwe regels voor het oudere personeel in te voeren. "Als er geen euro's zijn, schieten we weinig op", aldus CNV.

Het ambulancepersoneel in de particuliere sector is boos omdat het langer moet werken dan de collega's in overheidsdienst. Het personeel in de publieke sector kan na de 55ste verjaardag jaar uittreden, terwijl de particuliere ambulancemedewerkers dan nog vier jaar moeten werken. Ze eisen daarom een betere ouderenregeling.