WASHINGTON - De Amerikaanse stroomproducenten hebben de handen ineengeslagen om hun netwerk te moderniseren. Ze zijn maandag een campagne begonnen waarmee ze 100 miljard dollar hopen binnen te halen om investeringen te kunnen doen.

Het moderniseringsplan stond begin deze maand al op papier, maar de producenten hopen nu op meer aandacht door de enorme stroomstoring die verscheidene Amerikaanse steden op 14 augustus in het donker zette. Door de stroomstoring werd voor de buitenwereld duidelijk dat het Amerikaanse stroomnetwerk sterk is verouderd.

Ongeveer duizend ondernemingen, waaronder elektriciteits- en nutsbedrijven, hebben de koppen bij elkaar gestoken. Ze zijn bang dat er in de toekomst vaker storingen zullen optreden als er nu geen maatregelen worden genomen. De voorgestelde investeringen kosten een Amerikaans huishouding 100 dollar per jaar, maar zal in de toekomst meer aan besparingen opleveren.

De stroomstoring trof ook een deel van Canada, waaronder de provincie Ontario. Daar was tot maandag nog de noodtoestand van kracht. Er is nu weer voldoende stroom.