CHICAGO - Het Amerikaanse accountantsbureau Arthur Andersen heeft dinsdag vier partners ontslagen omdat zij zijn betrokken bij de ondergang van het energieconcern Enron. Andersen is door de zaak in grote verlegenheid gebracht. Het ontslag volgt op intern onderzoek naar de wijze waarop de boekhouding van Enron is gecontroleerd.

Waarschijnlijk zal de Enron-zaak nog meer mensen de kop kosten. Arthur Andersen waarschuwde dinsdag dat iedereen die na 8 november - de dag waarop de Amerikaanse beursautoriteiten een onderzoek begonnen - documenten heeft vernietigd, op ontslag kan rekenen.

De betrokken accountants hebben verzuimd melding te maken van gesjoemel met de boekhouding van Enron, wat de ineenstorting van Enrons energiehandel inleidde.

Eind vorige week bleek dat allerlei stukken zoals documenten en e-mails die met de Enron-zaak te maken hadden op het Andersen-kantoor waren vernietigd. Bestuursvoorzitter Joseph Berardino moet sindsdien alle zeilen bijzetten om Arthur Andersen te verdedigen.

Analisten houden er al rekening mee dat de affaire het einde betekent voor het accountantsbureau.

/ECONOMIEJustitie stelt onderzoek in naar Enron