ALMERE - Laagopgeleiden en jongeren in de zuidelijke provincies krijgen het meest last van de recessie. Vooral in de steden krijgen zij te maken met toenemende werkloosheid.

Dit blijkt uit de jaarlijkse statistische publicatie van de Stichting Atlas voor gemeenten die woensdag verschijnt.

In steden in Brabant en Limburg is de dreiging van werkloosheid het grootst. De kans op werk in Eindhoven neemt het meest af, maar ook Helmond en Venlo krijgen het moeilijk.

Sectoren

De inwoners van die steden zijn het meest afhankelijk van sectoren waar de hardste klappen vallen, zoals het transport en de bouw. Naar verwachting zal de werkloosheid daar het sterkst toeslaan, schrijven de onderzoekers.

In steden als Den Haag, Leiden en Groningen, waar veel mensen werken bij overheidsinstellingen of in semipublieke sectoren als de zorg of het onderwijs, zal minder te merken zijn van de economische crisis.

Veelzijdig banenaanbod

Dit geldt ook voor steden met een veelzijdig banenaanbod zoals Almere, aldus de onderzoekers. Het is vooral zaak de lager opgeleiden en jongeren door de recessie heen te helpen, stellen zij.

Onderzoeker Gerard Marlet: ''In tijden van recessie pikken hoogopgeleiden de banen voor lager opgeleiden en jongeren in. Daardoor worden vooral de mensen die het toch al het moeilijkst hebben op de arbeidsmarkt, de dupe van de economische crisis.''