KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - De vakbonden CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten spreken van "een grote klap" nu de werf Van der Giessen-de Noord sluit. E. van der Meen van de CNV Bedrijvenbond voorziet ook een golf van ontslagen bij toeleveranciers van de scheepswerf. "Het zou me niet verbazen als daar ook honderden banen verdwijnen."

Volgens Van der Meen heerst er een gelaten stemming op de werf. "De perspectieven zijn slecht. Voor veel werknemers ligt uiteindelijk de bijstand in het verschiet."

FNV Bondgenoten

R. van den Bergh van FNV Bondgenoten vindt dat de reders ook schuld hebben. "Die kijken elders. In China worden er nog altijd scheepswerven bijgebouwd." Hij denkt dat het heel moeilijk is om de werf nog overeind te houden. "Daar is veel geld voor nodig. Dat is er niet. Het is zaak voor ons om er een goed sociaal plan af te spreken."

Ook Van den Bergh spreekt van "een grote klap". "Bij IHC Caland is een kille rekensom gemaakt. De werf heeft anderhalf jaar de tijd gehad om er wat van te maken. Het is niet gelukt."