AMSTERDAM - Ambulancemedewerkers hebben vrijdag in Den Haag gedemonstreerd omdat zij door de invoering van een nieuwe wet minder werkgelegenheid en slechtere arbeidsomstandigheden vrezen.

De demonstranten willen dat de werkgelegenheid in de sector wordt gegarandeerd.

Ruim honderd actievoerders en 35 ambulances togen vrijdagochtend naar het Lange Voorhout in Den Haag om de bonden die met de werkgevers gingen onderhandelen een hart onder de riem te steken.

Het ambulancepersoneel is tegen de invoering van de Wet Ambulance Zorg, die op 1 januari 2011 van kracht wordt.

Regio

Door de wet krijgt per regio één organisatie een vergunning om het ambulancevervoer te verzorgen. Dit gebeurt nu nog door verschillende publieke en private ambulancediensten.

Hierdoor moeten ambulancemedewerkers volgens Abvakabo FNV straks naar hun eigen baan solliciteren, omdat werkgevers niet verplicht zijn het personeel van andere diensten over te nemen.

Connexxion

Streekvervoerder Connexxion zou volgens bestuurder van Abvakabo FNV Ruud Kuin meedingen om het ambulancevervoer in een of meer van de 25 regio's op zich te nemen.

De onderhandelingen gaan op 24 april door. Kuin wil op die datum een 'keiharde werkgelegenheidsgarantie' voor het ambulancepersoneel, anders gaat de bond acties voorbereiden.