AMSTERDAM - Zeven jaar nadat de euro als betaalmiddel werd ingevoerd, zegt 72 procent van de Nederlanders de prijzen nog wel eens om te rekenen naar oude vertrouwde guldens.

Vooral vrouwen hebben daar een handje van, zo concludeert onderzoeksbureau Synovate na onderzoek onder bijna duizend Nederlanders dat vrijdag is gepubliceerd.

Vier op de tien zegt af en toe prijzen in cafés en restaurants, boodschappen en de prijzen van apparatuur om te rekenen.

Bijna de helft van de vrouwen rekent de dagelijkse boodschappen zo nu en dan nog even om. Vier op de tien doet dit zelfs vaak.

Gewend

Wel zeggen de meeste mensen inmiddels gewend te zijn geraakt aan de Europese eenheidsmunt, de een wat meer dan de ander.

Ook hier zijn het weer de vrouwen die terughoudend zijn. Van de vrouwen zegt 43 procent volledig vertrouwd te zijn met euro's, onder mannen is dat 61 procent. Jongeren hebben vrijwel helemaal geen moeite meer met de munt. In de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar is 68 procent een met de euro.

Heimwee

Bijna iedereen vindt het handig dat er een munt is waarmee je in heel Europa kan betalen. Toch heeft een op de vier mensen nog heimwee naar de gulden.

Een op de drie had graag gezien dat er ook een eurokwartje was gekomen. Tenslotte heeft een behoorlijk deel van de Nederlanders (29 procent) moeite met het onderscheiden van de verschillende euromunten.