DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil voorkomen dat de Zweedse energiegigant Vattenfall bij de overname van Nuon de overheid opzadelt met een financieel wankel netwerkbedrijf.

Ze heeft toezeggingen gevraagd van Nuon en die heeft ze nu via een formele aanwijzing weten in te bouwen in het splitsingsplan van het concern, zo meldde de minister donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van der Hoeven stemde daarmee in met dat plan dat nu geen horde meer is voor de overname.

Nuon wordt bij de overname gesplitst in een commercieel bedrijf dat energie levert en een publiek netwerkbedrijf dat in handen blijft van gemeenten en provincies.

Garantie

De CDA-bewindsvrouw eist de garantie dat het afgesplitste netwerkbedrijf een eigen vermogen meekrijgt van minstens 40 procent, waardoor het financieel solide genoeg zal zijn om de nodige investeringen te doen.

Windenergie

Het commerciële leveringsbedrijf moet zich ook houden aan toezeggingen om te investeren in windenergie. In 2020 moet de capaciteit zijn uitgebreid tot 1400 megawatt.

Verder krijgen de aandeelhouders niet alle winst uitgekeerd, want elk jaar wordt zeker 55 procent van de winst ingehouden om te kunnen investeren zodat het bedrijf een buffer kan opbouwen.

Volgens Van der Hoeven voldoet het splitsingsplan van Nuon met deze aanpassingen aan de wettelijke eisen. Na de splitsing ontstaan twee gezonde bedrijven, aldus de minister.