AMSTERDAM - Huiseigenaren die het hardst worden geraakt door de verslechterde situatie op de woningmarkt moeten hulp krijgen. In totaal gaat het om de bezitters van ongeveer tienduizend woningen, die een echte probleemgroep vormen.

Dat zei voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Momenteel zijn er ongeveer 30.000 tot 35.000 huiseigenaren die hun huis moeten verkopen, omdat ze inmiddels een andere woning hebben gekocht.

Overbruggingskrediet

Volgens Hukker kan een groot deel van deze mensen best wat zakken met de prijs, omdat er nog steeds veel overwaarde op de woning zit. Maar bij zo'n tienduizend is dat niet het geval.

Zij moeten verkopen onder de prijs die ze eigenlijk minstens moeten hebben om hun nieuwe woonsituatie te kunnen betalen.

Hukker: ''Voor deze mensen is dat pijnlijk. Het kan gaan om een gat van tien- tot vijftienduizend euro. Dat is voor een bank niet zoveel, maar een particulier kan daar tientallen jaren last van blijven houden. Het is maatschappelijk heel kwalijk als we deze mensen laten vallen.''

Hukker stelt voor dat de banken deze mensen helpen aan een overbruggingskrediet.

''Parkeer het probleem. Want over vijf jaar ziet de woningmarkt er weer heel anders uit en kunnen deze mensen dat geld gewoon aflossen.''

AFM

Hukker stelt dat het in wezen gaat om overkreditering, iets waar de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen is. Maar volgens hem moet de AFM in deze situatie een oogje toeknijpen.

Momenteel staan in Nederland ongeveer 150.000 woningen te koop.