UTRECHT - Ruim een derde (36 procent) van de bedrijven en organisaties in Nederland snijdt dit jaar in het aantal arbeidsplaatsen en 33 procent bevriest de salarissen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Hay Group naar de gevolgen van de recessie. De uitkomsten van Nederland komen in hoofdlijnen overeen met die van andere Europese landen.

Wereldwijd verwacht 39 procent van de ondernemingen dat de bedrijfsresultaten dit jaar beduidend slechter worden. Een jaar geleden was dat nog 10 procent.

Maatregelen

De slechtere resultaten dwingen hen tot maatregelen en het terugdringen van de loonkosten staat daarbij hoog op hun prioriteitenlijst

''Nederlandse organisaties geven aan dat de effecten van de economische crisis nu overal merkbaar zijn. En daar handelen ze ook naar'', stelt Loek Bosman van Hay Group. Volgens hem werkt variabele beloning in de praktijk goed om loonkosten aan te passen.

Salarissen

Salarissen stijgen dit jaar gemiddeld nog wel, maar veel minder dan voorheen. Voor dit jaar wordt internationaal een gemiddelde stijging van 2,8 procent verwacht, terwijl dat vier maanden geleden nog 4 procent was.

De verwachting is dat in Nederland dit jaar een dieptepunt wordt bereikt met een salarisstijging van slechts 2 procent. Dat valt zo laag uit doordat veel bedrijven de lonen bevriezen. Ook voorziet bijna de helft van de bedrijven dat bonussen lager uitvallen.

Talent

Ook in deze tijd willen werkgevers jong talent en toptalent graag vasthouden. Beloning is daarvoor belangrijk en daar houden werkgevers rekening mee. Hun lonen gaan blijkens het onderzoek gemiddeld 3 procent omhoog.

Aan het onderzoek hebben wereldwijd tweeduizend organisaties uit 88 landen deelgenomen. In Nederland deden 102 organisaties mee.