UTRECHT - Werkzekerheid voor al het NS-personeel. Dat is het belangrijkste punt bij de cao-onderhandelingen tussen de bonden en het spoorbedrijf die dinsdag van start gaan, zo meldde FNV-Bondgenoten.

In de huidige cao die tot eind deze maand geldt, is werkzekerheid voor het rijdend personeel al geregeld. De bond wil dat deze garantie tot 2015 voor al het NS-personeel gaat gelden.

Onrust

Werkzekerheid zou volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis de onrust binnen het bedrijf moeten wegnemen. ''Overal binnen NS zijn reorganisaties aan de gang.'' De bond gaat ervan uit dat de spoorwegen moeten kunnen profiteren van de economische crisis nu mensen heroverwegen hoe ze het beste kunnen reizen.

Veiligheid

Ook liet de bond weten een aparte 'veiligheids-cao' te willen, naast het akkoord dat de bonden al sloten met de NS over meer veiligheid voor het NS-personeel.

Loonsverhoging

Verder zet de bond in op een loonsverhoging van 3,5 procent voor de cao met een looptijd van een jaar. ''Dat valt binnen het arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV'', aldus Berghuis. ''Dat is afgesproken voor het sociaal akkoord, dat overigens nog niet is goedgekeurd door de leden.''