UTRECHT - Minister Jorritsma van Economische Zaken erkent dat er 'schoonheidsfoutjes' zijn gemaakt met het vrijmaken van de elektriciteitsmarkt voor middelgrote bedrijven. Ze wil met deze ervaringen haar voordeel doen als de markt ook voor de kleinverbuikers geliberaliseerd wordt. De bewindsvrouw hoopt dat dit volgend jaar al mogelijk zal zijn.

Zij zei dit dinsdag in Utrecht bij een congres over energie in de toekomst. Volgens de bewindsvrouw hebben de gevestigde bedrijven nieuwkomers op de energiemarkt op een oneerlijke manier gedwarsboomd. Ze noemde als voorbeeld de ervaring van een klant die wilde overstappen op een goedkopere leverancier van stroom.

Hij kreeg van zijn elektriciteitsmaatschappij te horen vast te zitten aan een overgangstermijn van zes maanden. Vervolgens kreeg de klant een aanbod van zijn oude leverancier om tegen veel gunstiger voorwaarden de elektriciteitsmaatschappij trouw te blijven.

Niet alleen de opzegtermijn, maar ook de aanpassing van de elektriciteitsmeter bij het overstappen naar een andere leverancier heeft voor nogal wat verwarring gezorgd, aldus Jorritsma. Ze is daar niet gelukkig mee en wil herhaling voorkomen als ook de kleinverbruikers een vrije markt krijgen.

Ook wil de minister zich nog eens buigen over maatregelen die moeten voorkomen dat de klanten in een vrije markt zonder stroom komen te zitten. Ze verwees naar het omvallen van het Amerikaanse energiebedrijf Enron. Een goede vangnetconstructie moet voorkomen dat klanten last hebben van een faillissement.