DEN BOSCH - De kantonrechter in Den Bosch heeft Arriva maandag een boete van 6000 euro opgelegd omdat het vervoersbedrijf twee jaar geleden met onveilige, gammele bussen door Den Bosch reed. Tegen het bedrijf was 90.000 euro boete geëist.

Arriva kreeg eind 2006 de concessie voor Noordoost-Brabant toegewezen na een rommelige aanbesteding, waaruit Connexxion zich op het laatste moment had teruggetrokken. Het bedrijf kocht de oude bussen om direct te kunnen gaan rijden.

Vanwege aanhoudende klachten van reizigers en vakbonden en berichten in de media over mankementen aan de bussen gaf toenmalig minister Karla Peijs (Verkeer) op 17 februari 2007 opdracht voor een controle.

Bij een inspectie werden 21 van 22 bussen afgekeurd en van de weg gehaald.

Apk

In totaal vonden controleurs 58 gebreken. Van twee bussen bleek bovendien de apk verlopen. Van 17 bussen werkte bijvoorbeeld het remsysteem niet goed, vertelde officier van justitie Bos maandag. ''Den Bosch is aan een ramp ontsnapt.''

Arriva wilde de fouten maandag niet bagatelliseren. Het bedrijf noemde de strafeis echter veel te hoog en meende dat justitie had kunnen volstaan met een administratieve sanctie.

Lagere straf

De rechter legde een lagere straf op dan geëist, onder meer omdat justitie meer dan twee jaar nodig heeft gehad om de zaak op zitting te brengen.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep, liet een woordvoerster maandag weten.