GRONINGEN - Tussen de gemeenten bestaan grote verschillen in de tarieven van de onroerendezaakbelasting (ozb). Voor woningen varieert dat in een daling van 9 procent in Zeevang (Noord-Holland) tot een stijging van 41 procent in Leiderdorp.

Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van de Rijksuniversiteit Groningen, die maandag is gepubliceerd.

De onroerendezaakbelasting wordt bepaald over de woz-waarde in het voorafgaande jaar. Die waarde ligt voor woningen gemiddeld 3,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Om te zorgen dat de ozb-opbrengst niet onbedoeld stijgt, heeft een aantal gemeenten hun tarieven verlaagd.

Verschillen

Tussen de gemeenten zijn er wel grote verschillen. Zo verhoogt Leiderdorp het tarief het meest (41 procent), gevolgd door Drimmelen (26 procent). Veertig gemeenten verlagen hun tarief. Zeevang gaat voorop met een daling van 9 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de jaarlijkse woonlasten dit jaar gemiddeld met 2,9 procent stijgen. Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 18,50 euro meer dan in 2008.

Door de forse stijging van de ozb is in Leiderdorp de grootste stijging te noteren: 130 euro. Bijna zeventig gemeenten verlagen de woonlasten; Winschoten het meest (113 euro).

Rioolrechten

In de woonlasten zitten de ozb, rioolrecht en reinigingsheffing. Van die drie kostenposten stijgt het rioolrecht het meest.

In de goedkoopste gemeente bedragen de gemeentelijke woonlasten 458 euro (Zevenaar) en in de duurste 1150 euro (Blaricum). Gemiddeld is het tarief 649 euro.