RIJSWIJK - Op verscheidene plaatsen in het land is maandag actie gevoerd tegen het toenemend aantal geweldsincidenten tegen werknemers in de publieke dienstverlening.

De vakbonden riepen slachtoffers op altijd aangifte te doen en willen een hardere aanpak door politie en justitie.

De ambtenarenbond Abvakabo pleitte voor een centraal meldpunt voor ambtenaren die te maken krijgen met scheldpartijen of geweld. Ook wil de bond dat de werkgever in eerste instantie eventuele schade vergoedt en die dan later op de daders kan verhalen.

Aangifte

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken was een van de sprekers tijdens een manifestatie in Amsterdam. De bewindsvrouw zei ook dat altijd aangifte moet worden gedaan van geweld.

De politie moet die meldingen serieus nemen en justitie moet dubbele straffen eisen, meent ter Horst.

Alarm

Vakcentrale FNV sloeg maandag tegen het middaguur letterlijk alarm. Overal in het land klonken op dat moment sirenes, claxons, trambellen ''om een duidelijk signaal af te geven tegen agressie en geweld''. FNV-voorzitter Agnes Jongerius woonde een protestbijeenkomst in Rotterdam bij.

De gemeente, politie en justitie in Amsterdam zijn begonnen met de actie 'Het is afkoelen of aangifte'.

Kern van de actie is dat Amsterdam agressie en geweld tegen haar personeel niet accepteert. Hoofdcommissaris Bernard Welten riep burgers maandag op in te grijpen bij geweldsincidenten.

Ambtenaren protesteren