Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Druk op belastingontduikers verder opgevoerd

AMSTERDAM - De Belastingdienst voert de druk op Nederlanders met een geheime spaarrekening in het buitenland op. De boetes worden verhoogd van 100 procent naar 300 procent.
Door ANP

Dat zei staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Sinds 2001 geldt een inkeerregeling waarbij belastingvluchtelingen hun buitenlandse tegoeden kunnen melden. Ze moeten dan wel de naheffing betalen, maar krijgen geen boete en worden niet strafrechtelijk vervolgd.

Opsporing

Dit jaar meldden zich al 317 mensen voor een totaal bedrag van ruim 70 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 221.000 euro.

De Jager zei dat de Belastingdienst nog altijd meer belastingontduikers en voor meer geld opspoort dan de inkeerders opleveren. Gezien de hoge kosten van de opsporing heeft De Jager nu besloten de boetes te verdrievoudigen.

Steeds meer belastingparadijzen leveren gegevens over buitenlanders met spaarrekeningen in hun land.

Daarmee zou op termijn de opsporing overbodig worden en de inkeerregeling niet meer nodig zijn. De Jager zei daarom dat hij de komende twee jaar gaat nadenken over opheffing op enig moment van de inkeerregeling.

Bankgeheim

De groei van het aantal 'inkeerders' houdt waarschijnlijk verband met de bekendmaking van onder meer Luxemburg, België en Zwitserland dat ze hun bankgeheim gaan versoepelen.

Ook de G20-top van deze week beloofde een hardere aanpak van belastingparadijzen. De G20-verklaring kondigde het 'einde van het tijdperk van het bankgeheim' aan.

''Dat is mij uit het hart gegrepen'', zei De Jager in Buitenhof.

In de EU is bovendien afgesproken dat de lidstaten gegevens gaan uitwisselen over buitenlandse spaarrekeningen of anders bronbelasting gaan heffen.

Naar schatting staat in totaal zo'n 7 miljard euro Nederlands geld op buitenlandse rekeningen waarover geen belasting wordt afgedragen.

Aanbevolen artikelen