PRAAG - Er is overeenstemming in de EU over maatregelen om het financieel toezicht te verbeteren. Het Verenigd Koninkrijk ligt op onderdelen echter nog dwars.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank hebben dat zaterdag gezegd na afloop van een informeel beraad van de EU-bewindslieden van Financiën in Praag.

Volgens De Jager is er brede steun voor een advies van de commissie van wijzen onder leiding van de Fransman Jacques de Larosière, waarin ook de Nederlandse ex-minister Onno Ruding zitting had.

Waarschuwingen

Deze commissie heeft voorgesteld om een EU-instantie in het leven te roepen die aanbevelingen doet en waarschuwingen uitdeelt als het misgaat op de financiële markten.

Worden haar adviezen in de wind geslagen, dan kan het nieuwe orgaan aankloppen bij de EU-ministers. Zo moet een nieuwe kredietcrisis worden voorkomen.

Toezicht

Daarnaast komen er instanties die zich bezighouden met het toezicht op banken, beleggingsinstellingen en verzekeraars en pensioenfondsen.

Bij grensoverschrijdende problemen moeten zij nationale toezichthouders kunnen aansturen.

De Britten hebben met dit onderdeel nog grote moeite, vooral als er financiële consequenties in het spel zouden zijn.

Bijdraaien

De Jager en Wellink gaan er echter vanuit dat de Britten zullen bijdraaien, omdat de kredietcrisis in hun land hard heeft toegeslagen. ''Britten trekken traditioneel aan de rem'', aldus Wellink.

''Als financieel centrum in Europa staan ze onder grote druk.''

De Europese Commissie moet de voorstellen nog nader uitwerken. Het is de bedoeling dat de EU-leiders tijdens een top in juni definitief de knoop doorhakken.