DEN BOSCH - Aandeelhouders van Essent die tegen de verkoop van het energiebedrijf aan het Duitse RWE zijn, moeten met een vergrootglas worden gezocht.

Uit een eerste en vrijwel volledige inventarisatie van de voorlopige standpunten van alle aandeelhouders blijkt dat hooguit enkele gemeenten tegen zijn.

Zij bezitten samen om en nabij 1 procent van de aandelen, vertelde voorzitter Annemarie Moons van de aandeelhouderscommissie van Essent vrijdag.

''Het ziet er goed uit'', aldus de Brabantse gedeputeerde. De aandelen van Essent zijn in bezit van zes provincies en ongeveer 140 gemeenten. Weerstand bestaat er voor zover bekend in Zwolle en Brunssum.

Aandelen

De miljardenovername gaat door als RWE 80 procent van de aandelen krijgt aangeboden. Als de provincies en gemeenten 95 procent van hun aandelen aanbieden kan RWE de rest opkopen.

Vanwege een belastingnadeel betaalt RWE 125 miljoen euro minder voor Essent als minder dan 95 procent van de aandelen beschikbaar is.

Den Bosch

Het college van Den Bosch koos vrijdag unaniem voor de verkoop van Essent. Den Bosch is samen met Tilburg de grootste gemeentelijke aandeelhouder met elk 3,73 procent.

De verkoop van Essent kan de gemeente ruim 400 miljoen euro opleveren. Het meeste geld gaat op de spaarrekening om met de rente het weggevallen dividend te compenseren.

Investeringen

Het advies aan de gemeenteraad is om de resterende 50 tot 120 miljoen te investeren in de bereikbaarheid van de stad.

Voor wethouder Bert Pauli was onder meer het behoud van 1400 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch een belangrijk argument om het bedrijf nu te verkopen, legde hij uit.