LONDEN - De leiders van de G20 hebben op hun top in Londen beloofd in totaal een biljoen dollar beschikbaar te stellen om de internationale recessie te bestrijden.

Dat maakte de Britse premier Gordon Brown donderdag bekend. Hij beloofde ook dat de landen werk zullen maken van de hervorming van het internationale financiële systeem.

De landen besloten 500 miljard dollar extra vrij te maken voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De lidstaten kunnen daarnaast bij het IMF een beroep doen op 250 miljard dollar aan extra zogenoemde 'speciale trekkingsrechten', de valuta die het IMF hanteert bij het betalingsverkeer met zijn leden.

Daarnaast wordt er een fonds ter waarde van 250 miljard dollar opgericht om de wereldhandel te stimuleren.

Balkenende

Nederland draagt zeker 5 miljard dollar en waarschijnlijk meer bij aan het IMF en nog eens 70 miljoen aan de Wereldbank.

Minister-president Jan Peter Balkenende toonde zich zeer tevreden over de donderdag afgesloten top van de leiders van de G20 in Londen.

Balkenende noemde de top succesvol. Hij stelde: ''Een ding is hier duidelijk geworden: de financieel-economische wereld van morgen mag niet lijken op die van gisteren. We zien dag in, dag uit kortetermijnhebzucht. We zijn verplicht aan de mensen die daarvoor nu de prijs betalen en aan onze kinderen om het anders te doen.''

Bos

Minister Wouter Bos van Financiën was eveneens enthousiast over de bijeenkomst. Hij noemde het een ''absolute doorbraak'' dat er meer regulering en toezicht komt in de financiële sector.

De voornemens van de vorige G20-top zijn nu besluiten geworden waar alle landen zich aan kunnen houden, constateerde de minister.

Plan

''Dit is de dag waarop de wereld samen kwam om de wereldwijde recessie te bestrijden. Niet alleen met woorden, maar met een plan voor wereldwijd herstel en voor hervormingen binnen een duidelijk tijdsplan'', aldus Brown in zijn slotverklaring.

De Britse premier benadrukte dat er geen snelle oplossingen zijn, maar zei wel toe dat de ''beloften die we vandaag doen de recessie zullen beperken en banen zullen redden''.

Noodzakelijke hervormingen

De wereldleiders bereikten volgens Brown overeenstemming over een groot aantal noodzakelijke hervormingen van het financiële systeem.

Zo bouwen de landen verder aan een internationaal college van toezichthouders dat internationaal opererende banken moet controleren.

Bonussen

Verder zullen er internationale boekhoudregels worden opgesteld en komen er internationaal geldende nieuwe regels voor beloningen en bonussen, zodat ''falen niet langer wordt beloond''.

Hedgefondsen en landen met bankgeheimen zullen verder harder aangepakt worden dan voorheen.

Sarkozy

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy heeft de topontmoeting ''meer opgeleverd dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen''. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak van een ''historisch compromis in een buitengewone crisis''.

De iets meer dan twintig grote economieën die in Londen op zoek waren naar een antwoord op de diepste recessie van de afgelopen tachtig jaar spraken ook af snel op zoek te gaan naar een nieuw vrijhandelsakkoord.

Er werden geen afspraken gemaakt over bedragen die landen moeten uitgeven om de economie te stimuleren.

Volgens Brown hebben landen zich al vastgelegd op stimuleringsplannen waarmee tot het eind van volgend jaar 5 biljoen dollar extra in de economie wordt gepompt.

Nederland

Nederland draagt 50 miljoen dollar bij, zo heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) laten weten. Volgens Koenders is het programma een ''slimme manier'' om vooral de armste landen te ondersteunen.