AMSTERDAM - Vakbond CNV Metaaltechniek praat woensdag met uitkeringsorganisatie UWV over de medewerkers van het failliete autobedrijf Kroymans die over de maand maart geen salaris zouden hebben ontvangen.

CNV vindt dat UWV de betalingsverplichtingen moet overnemen, nu Kroymans daar geen geld meer voor heeft.

Volgens de vakbond gaat het om ongeveer duizend medewerkers van Kroymans, importeurs van onder meer Saab, Hummer, Cadillac en Kia.

''Zij hadden allang betaald moeten zijn. Er zijn mensen die veel overuren hebben gemaakt en nog helemaal niets hebben ontvangen'', zei CNV-bestuurder Dolf Polders.

UWV

Volgens UWV mogen de betalingsverplichtingen pas overgenomen worden als er sprake is van een faillissement.

''De holding en een aantal werkmaatschappijen zijn failliet, maar heel veel werkmaatschappijen ook niet. Voor deze onderdelen is de werkgever verantwoordelijk; wij kunnen daar de betalingsverplichtingen niet van overnemen'', aldus UWV-woordvoerder Frank Bartels.

Failliet

Woensdag zijn volgens het CNV vier bedrijfsonderdelen van Kroymans failliet verklaard. Het zou gaan om Kroymans Import Europe, het onderdeel dat Cadillac, Corvette en Hummer naar Nederland haalde, de Retailgroup (de showrooms), Kroymans Car Import en Kroymans Corporation.

Het faillissement is nog niet officieel aangekondigd. Kroymans mag op last van de bewindvoerders geen commentaar geven.

Surseance

De onderneming, een van de grootste autobedrijven van Nederland, verkeerde sinds een week in surseance van betaling. De schulden bij Kroymans zouden inmiddels zijn opgelopen tot 1,4 miljard euro.

Kroymans kwam onlangs in acute betalingsproblemen door de sterk gedaalde autoverkopen. In het eerste kwartaal van dit jaar is de verkoop van nieuwe auto's in Nederland met bijna een kwart afgenomen. Veel consumenten stellen door de economische crisis dure aankopen uit.