AMSTERDAM - Schoonmakers die op Schiphol werken, hebben woensdagmiddag de kantoren van twee van hun werkgevers bezet.

Als eerste was de vestiging van schoonmaakbedrijf CSU in Amsterdam-Zuidoost aan de beurt. Daarna gingen de actievoerders naar het kantoor van Asito bij de luchthaven zelf.

De werknemers eisen al enkele maanden een betere reiskostenvergoeding, vast werk en meer respect.

Asito

Op beide kantoren bleven de schoonmakers ongeveer een half uur. Een van de directeuren van CSU stond hen te woord, maar deed geen toezeggingen. Bij Asito wilde niemand met de actievoerders praten.

De schoonmakers staken al sinds dinsdagochtend. Vanaf donderdag gaan ze weer twee dagen aan het werk.

Ron Meyer van vakbond FNV Bondgenoten: ''We geven de werkgevers een adempauze, in de hoop dat er zuurstof tot hun hersens doordringt en ze in beweging komen.''

Komen de bedrijven hun personeel niet tegemoet, dan komen er nieuwe acties. In een reactie liet Asito later weten ''woedend'' op de vakbond te zijn omdat de actie is geëscaleerd. Het bedrijf heeft aangifte gedaan van onder meer huisvredebreuk.

Gevolgen

Ongeveer de helft van de circa zevenhonderd schoonmakers op Schiphol hebben het werk de afgelopen dagen ook daadwerkelijk neergelegd.

De staking heeft geen al te grote gevolgen gehad voor de luchthaven. Doordat er nog personeel is dat wel werkt, is het vliegveld niet heel erg vies geworden.

FNV stelt overigens dat Asito zich schuldig maakt aan het inzetten van schoonmakers op Schiphol die daar normaal niet werken.

Zo wil het bedrijf volgens de vakbond de staking breken. Volgens de wet mag dat niet. De firma ontkent deze praktijken. Toch onderzoekt de Arbeidsinspectie op verzoek van FNV of de beschuldigingen kloppen.