AMSTERDAM – GroenLinks is een online petitie gestart voor investeren in plaats van bezuinigen in het onderwijs.

De partij vreest dat leraren door de plannen voor de aanpak van de kredietcrisis de dupe worden.

“Nu bezuinigen op onderwijs is het domste dat het kabinet kan doen”, laat de partij weten aan NU.nl.

Garantie

Tofik Dibi en Femke Halsema eisen van het kabinet een keiharde garantie dat dat niet gebeurt. Die garantie weigert het kabinet tot nu toe te geven.

Wel liet het kabinet afgelopen week weten dat het vorig jaar beklonken Actieplan Leerkracht, waarbij de lerarensalarissen omhoog gaan, niet in gevaar komt.

Brandbrief

Vier brancheorganisaties in het onderwijs schreven maandag een brandbrief naar het kabinet, omdat zij vrezen dat het actieplan door de bezuinigingen ‘faliekant’ dreigt te mislukken.

Zij vrezen dat de sector wordt getroffen door miljarden euro’s aan bezuinigingen, juist op een moment dat pogingen werden gedaan om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken.

Koopkracht

Volgens GroenLinks dreigt door de ‘nullijn’ plus de aangekondigde verhoging van de pensioenpremie een verslechterde koopkrachtsituatie voor de leraren.

Ook wil GroenLinks met de petitie voorkomen dat er bezuinigd wordt op het bestrijden van schooluitval, kleinere klassen of betere begeleiding van zorgleerlingen.

In plaats daarvan zou geïnvesteerd moeten worden. De partij wijst naar de Amerikaanse president Obama, die aankondigde tientallen miljarden te willen investeren in het onderwijs.