BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) stopt een onderzoek tegen Mastercard, omdat het Amerikaanse bedrijf heeft toegezegd hoge heffingen voor grensoverschrijdende betalingen te verlagen.

Betalen met creditcards en bankpassen wordt daarmee fors goedkoper. Dat heeft Kroes woensdag in Brussel bekendgemaakt.

Mastercard beëindigt de heffingen met ingang van juli en voert een nieuwe, goedkopere kostenberekening in voor grensoverschrijdende betalingen.

Verlaging kosten

Volgens Kroes betekenen die een aanzienlijke verlaging van de kosten. Ook wordt het voor consumenten en handelaren duidelijker welke kosten er met welk soort betalingen zijn gemoeid.

Vorig jaar dreigde Kroes met zware boetes als Mastercard niet voor 21 juni een eind zou maken aan de heffing voor grensoverschrijdende betalingen met bankpassen en creditcards.

Mastercard liet de heffing daarop tijdelijk vervallen, maar voerde vervolgens hogere tarieven in voor het betaalkaartensysteem. Die hogere tarieven leidde volgens Kroes slechts tot meer ongeoorloofde winst voor Mastercard.

Nieuw systeem

In het nieuwe systeem bedraagt de afwikkelingsvergoeding voor een betaling met een creditkaart gemiddeld 0,30 procent van het afgerekende bedrag.

Voor een betaling met een bankpas wordt dat gemiddeld 0,20 procent. ''Dat is minder dan de helft dan voorheen'', aldus Kroes.

De lagere kosten zullen er vervolgens haar toe leiden dat meer bedrijven de kaarten als betaalmiddel zullen aanvaarden.

Reactie

Mastercard zegt in een reactie dat het niet gelooft dat de tarieven hoog genoeg zijn om noodzakelijke innovaties en vernieuwingen te kunnen betalen.

''Dat is waarom deze tarieven slechts tijdelijk zijn en we ons beroep bij het Europese Hof van Justitie tegen de beslissing uit december 2007 van de Europese Commissie doorzetten. We geloven dat we sterke argumenten hebben voor het terugdraaien van dat besluit.''

Concurrentieregels

De Europese Commissie besloot in december 2007 dat de vergoedingen die Mastercard vroeg in strijd waren met Europese concurrentieregels.

De Raad Nederlandse Detailhandel is niet blij met de opstelling van Kroes. Volgens de raad betaalt de consument in de nieuwe regeling alsnog te veel.

Hij pleit voor een vast laag tarief per betaling, zoals bijvoorbeeld in Nederland en België nu al geldt bij betalingen met een nationale betaalkaart.