AMSTERDAM - De bouwsector wil kopers van nieuwbouwwoningen te hulp schieten door de verkoop van hun oude huis te garanderen.

Dat bevestigde directeur Jan Fokkema van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) woensdag na berichtgeving daarover in het AD.

De Neprom zegt samen met de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, de initiatiefnemer van het plan te zijn.

Partijen mikken op een garantie, waarbij de verkoper van een huis in ieder geval kan rekenen op 90 procent van de taxatiewaarde.

Op kleinere schaal bestaat al een dergelijke regeling. De bedoeling is die landelijk in te voeren, aldus Fokkema.

Risicopremie

Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. De overige financiering moet komen van provincies en gemeenten. Volgens Fokkema moet het fonds binnen een of twee maanden van de grond komen.

''Anders is het te laat'', zo verwees hij naar de huidige malaise op de huizenmarkt.

Crisis

De bouw van nieuwe huizen is sterk ingezakt doordat consumenten door de economische crisis geen nieuw huis meer durven te kopen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de nieuwbouwproductie met 50 procent. De eerste maanden van dit jaar pakte de productie nog slechter uit, aldus Neprom-directeur Fokkema.

De bouwsector is met de lokale overheden in overleg, omdat het kabinet onlangs niet met crisismaatregelen voor de huizensector over de brug kwam. Dat zoveel partijen bij het overleg betrokken zijn, maakt het lastig om snel tot een akkoord te komen.

Noodzaak

Provincies en gemeenten zien wel de noodzaak van een garantieregeling in, aldus Fokkema. ''Zij hebben ook grote belangen omdat zij grond tegen een goede prijs willen verkopen.''

Onduidelijk is nog hoeveel geld er voor het fonds nodig is. Fokkema: ''Als je praat over duizend woningen, gaat het al snel om 200 miljoen euro. Maar als het goed gaat, zijn uitgaven in de praktijk niet nodig.''

Consument

De makelaarsvereniging NVM en de Vereniging Eigen Huis steunen de plannen van de bouwontwikkelaars.

Beide verenigingen vragen zich wel af of het plan uiteindelijk gunstig voor de consument zal uitpakken. Dit hangt onder meer af van de waarde die wordt toegekend aan het huis dat moet worden verkocht.

''Voor de consument moet blijken of de prijs voldoende is om nieuwe stappen te zetten'', aldus een woordvoerder van de NVM.

De makelaarsvereniging ziet nu al dat consumenten steeds vaker een ontbindingsclausule in het koopcontract opnemen, waarin de voorwaarde wordt gesteld dat hun oude huis moet zijn verkocht voordat zij overgaan tot koop.