AMSTERDAM - Als pensioenfonds ABP de premies verhoogt kan dit leiden tot ontslagen bij de overheid. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) in het NOS Journaal.

Ze pleit voor versobering van de pensioenen in plaats van het verhogen van de premies.

ABP kondigde dinsdag aan dat de pensioenuitkeringen bevroren worden en dat de premie per 1 juli met een procentpunt omhoog gaat. Per 1 januari komt daar nog eens twee procentpunt bij.

Bijna alle pensioenen van de overheid zijn ondergebracht bij het ABP. Verhoging van de premies kost de overheid honderden miljoenen euro's per jaar. "We moeten dan dus gaan kijken naar de mensen die we in dienst hebben", waarschuwde Ter Horst.

AOW-leeftijd

De minister wil de pensioenregeling liever versoberen, bijvoorbeeld door de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Dit is een heet hangijzer: bij het onlangs gesloten crisisakkoord protesteerde vakcentrale FNV tegen deze maatregel.

Afgesproken werd dat de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin de vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn, de kans krijgen om voor 1 oktober met een alternatief plan te komen.

Terugdraaien

ABP-voorzitter Harry Borghouts is niet van plan om de geplande verhoging terug te draaien. Hij gelooft dat er door het verhogen van de premie geen ambtenaren op straat komen te staan.

"Er zijn ook andere methoden en die heb ik de minister gisteren gemeld. Ik denk dat de minister er alles aan gelegen is geen mensen te ontslaan", zei hij in het radioprogramma Goedemorgen Nederland.

Uitvoeren

Ook ABP-bestuurslid Willem Jelle Berg is niet onder de indruk van de waarschuwingen van Ter Horst. Hij wijst erop dat het ABP slechts uitvoert wat de overheid voorschrijft: dat pensioenfondsen hun financiën op orde krijgen.

Indexeren is daarvoor niet genoeg, stelt hij. Verantwoordelijk voor ontslagen bij de overheid is ABP allerminst, vindt het bestuurslid.

"De verdeling van de middelen is een zaak van het kabinet. Zij moeten beslissen waar ze hun geld aan uitgeven", zei Berg woensdag op Radio 1.