BRUSSEL - De Nederlandse overheid heeft van Europees commissaris Neelie Kroes (Mededinging) tijdelijk toestemming gekregen om garant te staan voor de waarde van bepaalde problematische beleggingen van bankverzekeraar ING.

Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.

Volgens Kroes is er sprake van staatssteun, maar lijkt die in lijn met de richtlijnen die Brussel heeft gegeven voor steun aan financiële instellingen die door slechte beleggingen in moeilijkheden zijn geraakt.

Daarom is voor een periode van zes maanden goedkeuring verleend. In die periode onderzoekt de Europese Commissie de zaak nader.

Bos

Minister van Financiën Wouter Bos schoot ING eind januari te hulp door de waarde van diens beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt voor 80 procent te garanderen. Eerder had hij de wankelende bankverzekeraar al gestut door 10 miljard euro aan kapitaal in het bedrijf te pompen.

Volgens Kroes kan de aanpak van dergelijke bezittingen helpen het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. ''Maar het is belangrijk dat de staatssteun zo is ingericht dat de Nederlandse staat voldoende wordt beloond voor de steun'', zei zij in een toelichting. ''Ik verwacht ook dat ING binnenkort een herstructureringsplan overlegt.''