UTRECHT - Rabobank is pessimistischer over de Nederlandse economie in 2009 dan de Nederlandse regering.

De economen van de coöperatieve bank rekenen op een krimp van 4 procent. Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht een daling van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,5 procent.

Een dergelijk grote jaarlijkse krimp is in de afgelopen honderd jaar in vredestijd alleen in de jaren dertig waargenomen, aldus Rabobank in het dinsdag gepubliceerde Economisch Kwartaalbericht.

In de tweede helft van volgend jaar treedt een geleidelijk herstel op van de economie, verwacht de bank.

Werkloosheid

De werkloosheid stijgt volgens Rabobank naar ruim 6 procent aan het einde van dit jaar en naar bijna 9 procent aan het einde van 2010.

Het CPB becijferde vorige maand dat de werkloosheid dit jaar 5,5 procent van de beroepsbevolking zal bedragen en in 2010 kan oplopen tot 9 procent.

China

Opvallend is dat de Utrechtse bank voor de 'groeimotor' van de wereldeconomie China dit jaar een bescheiden bbp-stijging van 3,5 procent voorziet na jaren van (bijna) dubbelcijferige groei.

Om sociale onrust te voorkomen zal de Chinese overheid een percentage van 6,5 procent publiceren, menen de Rabobank-economen.

Nederlandse overheid

Rabobank verwacht dat de Nederlandse overheid de komende tijd haar handen vol zal hebben om de problemen in de financiële sector te lijf te gaan. De ruimte voor verder stimuleringsbeleid zal verder beperkt worden door het fors oplopende begrotingstekort.

Door de conjuncturele neergang vangt de staat minder aan belastingen en zijn de aardgasbaten vorig jaar lager dan verwacht door de fikse daling van de olieprijs.