AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips zal de komende jaren vijftig fabrieken sluiten of afstoten. Het concern wil alleen producten waarmee het zich van de concurrentie kan onderscheiden, zelf blijven maken. Dat heeft Philips-topman G. Kleisterlee zaterdag gezegd in NRC Handelsblad. Philips bezit nu ongeveer 150 fabrieken.

Volgens Kleisterlee wordt de productie van eenvoudige artikelen, zoals lampjes, overgedaan aan andere fabrikanten. Het besluit om eenderde van alle fabrieken van de hand te doen betekent volgens de topman niet dat Philips zich terugtrekt uit belangrijke markten.

Kleisterlee liet tijdens de presentatie van de jaarcijfers over al doorschemeren dat Philips fabrieken wil sluiten of verkopen. Hij zei toen dat zijn concern zich meer op marketing dan op productie gaat richten. "We gaan meer bedenken dan maken." Het afgelopen jaar verminderde het aantal fabrieken van 160 tot 151.

C. Boonstra, voorganger van Kleisterlee, zette vanaf 1998 ook al flink het mes in de productielocaties van Philips. Hij kondigde destijds aan in vier jaar tijd ongeveer een op de drie productievestigingen van de hand te doen. Dat is inmiddels ook gebeurd. Begin 1998 bezat Philips bijna 270 fabrieken.