DEN HAAG - Automatiseerder Getronics moet fors ingrijpen om de economische crisis het hoofd te kunnen bieden. Moederbedrijf KPN kondigde dinsdag aan 1400 banen te schrappen, waarvan zevenhonderd in Nederland. Daarmee zou ongeveer 10 procent van het personeelsbestand verdwijnen.

"De laatste maanden is de situatie in de sector sterk verslechterd. Dit zagen wij bij de presentatie van de jaarcijfers, in januari, nog niet aankomen'', aldus een woordvoerster van KPN.

Begin februari kondigde het bedrijf zelfs nog aan tweehonderd nieuwe IT-ers te zoeken voor een nieuwe vestiging in het Limburgse Sittard. ''Er wordt nu gekeken of deze vacatures nog vervuld zullen worden'', aldus de KPN-woordvoerster.

Klanten in alle sectoren zijn volgens de woordvoerster voorzichtiger geworden. ''Orders blijven uit en mensen zitten op de bank. Getronics staat er nog goed voor, maar dat willen we graag zo houden.''

Winstdoelstellingen

Het bedrijf wil blijven vasthouden aan de eigen winstdoelstellingen op de langere termijn. Vakbonden vragen zich af of KPN niet zou moeten afzien van deze doelstellingen in plaats van personele ingrepen te doen.

''Het is de vraag of winst maken reëel is in de huidige malaise'', aldus Bob Bolte van FNV Bondgenoten. ''Het kan en mag niet zo zijn dat de reorganisatie vooral bedoeld is om aandeelhouder KPN tevreden te stellen.''

KPN verwacht dat de reorganisatie halverwege dit jaar al is doorgevoerd. Het bedrijf hoopt er op jaarbasis 60 miljoen euro mee te besparen.

Getronics is sinds het najaar van 2007 eigendom van KPN. Het telecomconcern betaalde destijds 766 miljoen euro voor het automatiseringsbedrijf.