DEN HAAG - Werkgeversorganisaties in het onderwijs vrezen voor bezuinigingen door de crisisplannen van het kabinet. Dat schrijven de HBO-raad, PO-Raad, VO-raad en MBO Raad in een brandbrief die dinsdag aan het kabinet is verzonden. De organisaties voorzien dat bezuinigingen in het onderwijs kunnen oplopen tot 1,7 miljard euro in 2011.

Dat schrijven de HBO-raad, PO-Raad, VO-raad en MBO Raad in een brandbrief die dinsdag aan het kabinet is verzonden. De organisaties voorzien dat bezuinigingen in het onderwijs kunnen oplopen tot 1,7 miljard euro in 2011.

De vier organisatie vragen zich af wat er ''schuilgaat'' achter de crisismaatregelen van het kabinet en vrezen kortingen.

''Bezuinigingen die zorgen voor grotere in plaats van kleinere klassen. Bezuinigingen die recente maatregelen gericht op het vergroten van de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep teniet doen.'' De raden willen overleg met het kabinet over de maatregelen.

Debat

De SP heeft naar aanleiding van de brandbrief een debat aangevraagd met minister  van Onderwijs Ronald Plasterk.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt de vrees van de onderwijsraden te begrijpen en vindt dat het kabinet in crisistijd juist moet investeren in plaats van bezuinigen.